Vyšetrenie krvi

Natívny krvný preparát – používa sa na diagnostiku najmä Trypanosoma spp. z periférnej krvi

Tenký krvný náter – je vhodný na diagnostiku parazitov žijúcich v krvi ako napr.: Trypanosoma spp., Babesia spp., Hepatozoon spp., Plasmodium spp., Leucocytozoon spp. a Haemoproteus spp.. 

Postup: malá kvapka krvi, na odmastenom podložnom sklíčku, sa roztrie hranou čistého sklíčka pod uhlom 45° proti smeru náteru, nechá sa uschnúť na vzduchu, fixuje sa metanolom 1 min. a farbí sa 10% roztokom Giemsom asi 20-30 min. (Krv sa môže odobrať aj do skúmavky s antikoalugačným činidlom EDTA, uchováva sa v chlade a do 3 hodín sa zhotoví náter.)

Hrubý krvný náter – používa sa na diagnostiku najmä Trypanosoma spp. z periférnej krvi, menej často pre Babesia spp., Hepatozoon spp., Plasmodium spp., Leucocytozoon spp. a Haemoproteus spp..

Postup: malá kvapka krvi sa rozotrie do kruhu o priemere 4 mm a nechá sa vysušiť na vzduchu a fixuje sa (nie metanolom) pri 80 °C asi 5 min. a ofarbí sa 10% roztokom Giemsom asi 15 min.

Odtlačkový preparát – používa sa na diagnostiku najmä Babesia spp.

Postup: preparát sa zhotoví otlačením čerstvo narezaného orgánu (mozgová kôra, obličky, pečeň, slezina a kostná dreň) na podložné sklíčko alebo roztlačením malej vzorky tkaniva medzi dvoma podložnými sklíčkami, ktoré sa rozotrie po dĺžke a na oboch podložných sklíčkach vznikne jemný film, ktorý sa nechá vysušiť na vzduchu, fixuje sa absolútnym metanolom 5 min. a farbí sa 10% roztokom Giemsom asi 20-30 min.

Biopsia – je vhodná na diagnostiku amastigotných štádií trypanozóm, ktoré sa vyšetrujú z bioptického materiálu z priečne pruhovanej svaloviny alebo myokardu

Sérologické metódy – používajú sa na diagnostiku krvných aj tkanivových parazitov (ELISA, KFT, IFAT, IHT, DAT atď.)