Parazitologická pitva

Helmintologická pitva sa využíva na presnú postmortálnu diagnostiku helmintóz a stanovenie intenzity infekcie. Pri úplných helmintologických pitvách používame špeciálne metódy:

  • Postupné zrieďovanie a zlievanie
  • Vyšetrenie zlievok na kontrastnom podklade
  • Kompresia tkanív
  • Vyšetrenie zoškrabov slizníc – mikroskopicky

Celková pitva cicavcov

Z pitvaného zvieraťa stiahneme kožu a dôkladne prezrieme podkožie. Potom vyberieme jednotlivé orgány podľa systémov tak, aby sme neporušili ich vzájomnú súvislosť. Najprv izolujeme a vyberieme celý tráviaci trakt od ústnej dutiny až po análny otvor. Potom dýchací aparát a močové cesty, srdce s veľkými arteriálnymi a venóznymi cievami, aťd.

Hrudnú a brušnú dutinu prezrieme, krv a transudát z týchto dutín vyšetríme metódou opakovaného premývania. Vyberieme mozog a miechu, vyšetríme obsah konjuktiválnych váčkov a vylúpneme oči, otvoríme a vyšetríme obsah synoviálnych dutín, hlavových a nosových dutín. Zo sliznice nosových ciest urobíme zoškraby, prezrieme sliznicu pyskov, líc, jazyka, a na zistenie prítomnosti lariev trichinel vezmeme vzorky z bráničných pilierov. Potom pitveme a vyšetrujeme jednotlivé orgány izolovaných systémov.

Orgánová pitva

Tráviaci trakt – ligatúrami izolujeme orgány tráviaceho traktu a oddelíme ich postupne: pažerák, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo, slepé črevo, pečeň a podžalúdková žľaza, ukladáme ich osobitne na podnos.

Pažerák – otvoríme nožnicami po celej dĺžke a prezrieme sliznicu a potom ju vyšetríme metódou zoškrabu po celej dĺžke pomocou skalpela alebo podložného sklíčka. Zoškraby dávame medzi dve podložné sklíčka a po ich stlačení vyšetrujeme lupou alebo pod mikroskopom. Pri nájdení helmintov vrchné sklíčko opatrne nadvihneme a zoberieme parazita pomocou štetca alebo preparačnej ihly.

Žalúdok – otvoríme po obvode veľkého zakrivenia a jeho obsah vyberieme zvlášť na misku. Žalúdok opláchneme vodou pričom vodu zachytíme do tej istej nádoby ako obsah žalúdka, do nádoby dolejeme vodu, dokonale premiešame a necháme stáť určitý čas. Po usadení, vrchnú časť tekutiny plynulým pohybom zlejeme a doplníme znova vodou. Tento postup opakujeme dovtedy, kým supernatant nie je číry. Získaný sediment prezeráme po častiach najprv makroskopicky a potom lupou a nájdené helminty vyberieme.

Sliznicu vyšetríme metódou zoškrabu.

Tenké a hrubé črevo – pitveme každé zvlášť. Črevo otvárame opatrne na opačnej strane ako je mezentérium. Obsah každej časti vyšetríme metódou opakovaného premývania a sliznicu metódou zoškrabu a kompresie.

Pečeň – vložíme do bielej emailovej misky. Parenchým pečene prstami rozdrobíme na malé kúsky a po zaliatí vodou postupujeme metódou opakovaného premývania. Podobne vyšetrujeme aj pankreas.

Žlčový mechúr – oddelíme od pečene a vyšetrujeme zvlášť metódou zrieďovania a zlievania v Petriho miske alebo kadičke.

Dýchacia sústava – hrtan, tracheu a bronchy rozstrihneme nožnicami, prezrieme makroskopicky a potom ich sliznice vyšetríme metódou zoškrabu pod lupou.

Pľúca – pľúcny parenchým rozrežeme na malé kúsky, zalejeme vodou a vyšetríme metódou opakovaného premývania. Kúsky pľúc môžeme vyšetriť Baermanovou larvoskopickou metódou na overenie prítomnosti lariev pľúcnych červov. Niektoré druhy pneumohelmintov (Muellerius capillaris, Cystocaulus ocreatus) sa lokalizujú v pľúcnom tkanive v tzv. liahňových uzloch sivobielej farby. Po kompresii takto zmeneného tkaniva červy vyberieme preparačnou ihlou. Málokedy sa dajú izolovať celé neporušené červy, pretože sú špirálovite stočené, ale na druhovú diagnostiku nám stačia chvostové konce samcov.

Močové orgány

Obličky – rozrežeme a vyšetríme obličkovú panvičku – makroskopicky a tiež metódou zoškrabu. Kúsky obličiek vyšetrujeme metódou kompresie medzi dvoma podložnými sklíčkami a pod lupou. Obličkový tuk separujeme od serózy, rozdrobíme a vyšetríme na prítomnosť helmintov.

Nadobličkové puzdro – vyšetrujeme podobne ako obličkový tuk.

Močovody a močový mechúr – otvárame nad miskou, ich sliznice vyšetríme metódou zoškrabu. Moč vyšetríme metódou zrieďovania a zlievania.

Pohlavné orgány – vyšetrujeme metódou kompresie.

Mozog a miechu – rozrežeme na tenké plátky a vyšetríme metódou kompresie. Môžeme spraviť aj odtlačkové preparáty.

Oči – sliznicu viečok a konjunktiválnu dutinu vyšetrujeme metódou zoškrabu. Po otvorení komôr a rozrezaní sklivca, ich vyšetrujeme metódou postupného premývania.

Srdce a veľké cievy – otvárame vo fyziologickom roztoku a ich obsah vyšetríme metódou opakovaného premývania. Myokard rozrežeme na tenké plátky a vyšetríme kompresiou. Bráničné piliere vyšetrujeme na prítomnosť trichinel.

Ak sediment s helmintami nemôžeme hneď vyšetriť, môžeme ich konzervovať v 5 – 10 % formalíne.

Celková pitva vtákov

Po vonkajšej obhliadke najprv ošklbeme perie, vyšetríme povrch kože a stiahneme ju, vyšetríme podkožie. Po otvorení brušnej dutiny, oddialime hrudnú kosť a vyberáme postupne celé orgány. Pitva vtákov je podobná ako u cicavcov, líši sa len niektorými anatomickými odchýlkami:

Bursa Fabricii, pažerák, hrvoľ a vajcovody – vyšetrujeme metódou zoškrabu.

Trachea a pľúca – vyšetrujeme podobne ako u cicavcov, zoškrab hlienu vyšetríme kompresoricky.

Pri pitve vtákov nachádzame často roztoče vo vzduchových vakoch.  

Črevá – vtákov pitveme oddelene, zvlášť duodenum, jejunum, ileum, rectum a slepé vaky, každá časť čreva má svoje špecifické druhové osídlenie parazitov.

Žľaznatý a svalnatý žalúdok – makroskopicky pozorujeme prítomnosť červov.

Obličky – vyšetrujeme kompresoricky.